Skip to content

SCHILDEREN, EEN ZOEKTOCHT NAAR JEZELF…

Biografie

De basis van mijn interesse voor tekenen en schilderen is gelegd in de woonomgeving van mijn jeugd, waarbij de natuur, met name riet mij inspireerde. Behalve tekenlessen op de middelbare school, volgde ik meerdere jaren techniekgerichte opleidingen, zoals (pen)tekenen, aquarel, acryl- en olieverf, afgerond met 2 jaar vrije schilderlessen aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten.

Toen ik in 2000 met de pentekening “Riet in Ritme” een nominatie voor de GROENE HART KUNSTPRIJS ontving, wilde ik mij verder in de Beeldende Kunst ontwikkelen. Behalve het schilderen, ging ik me breder oriënteren en besloot, na VWO opleiding, Cultuurwetenschappen te gaan studeren.

Een en ander heeft er toe geleid, om aan diverse exposities deel te nemen, maar deze ook zelfstandig te organiseren.

Inspiratie

Tijdens de gesprekken op exposities van mijn werk, viel het op dat bezoekers interesse toonden in de inspiratiebron. Vaak hoopte men op een pasklaar antwoord, maar regelmatig werd de vraag teruggespeeld: wat zie je er zelf in?
Dat leidde tot mooie gesprekken, die afgesloten werden met de conclusie dat het een complexiteit van factoren is, geleidt door gevoel, ervaringen en/ of visuele indrukken. Regelmatig achteraf pas herkenbaar…

Communicatie

De verbinding zijn tussen maker en belangstellende geeft mij voldoening en is tevens de drijfveer om door te gaan.

Het project “FACES” is zo’n voorbeeld van inspiratie en betrokkenheid, door verbeelding van wereldburgers : vertegenwoordigers van een ras, religie of uit de wereld van politiek, kunst, cultuur en wetenschap. Schilderkunst met een knipoog, regelmatig met intrigerende verwijzing naar hun gezichtsuitdrukking.
Hierdoor ontstaat een boeiende uitleg, o.a. over de verbinding tussen schilderijen onderling en wat het met ons doet!
Bewust is gekozen voor hetzelfde formaat om samenhang te benadrukken.

Dirk van der Vecht.